Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO)

Wanneer toekomstige bewoners gezamenlijk een nieuwbouw-project starten dan kan dat in de vorm van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). De toekomstige bewoners zijn dan gezamenlijk opdrachtgever. Als architect fungeer ik vooral als adviseur en faciliteer de opdrachtgever in begeleiding van het proces.

Nieuwbouw 10 hofwoningen
Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO)

Bij nieuwbouw is er de mogelijkheid om alles in één keer goed te doen. Optimaal afgestemd op de wensen van nu en gebouwd voor de toekomst. Daarbij rekening houdend met de regelgeving voor  ‘bijna-energie-neutraal-gebouwen’ (BENG): goede thermische isolatie rondom, duurzaam en milieuvriendelijk materiaalgebruik en energiezuinige installaties, om maar wat te noemen.

Een goede voorbereiding is daarbij noodzakelijk, niet alleen voor wat betreft het ontwerpproces zelf, maar zeker ook met het oog op alle externe randvoorwaarden op het gebied van regelgeving (bestemmingsplan- & welstandseisen), proceduretijd, financieringen e.d. Ook hier is de rol van een architect van vertrouwenwekkende betekenis, als het gaat om het inzichtelijk maken van de ruimtelijke mogelijkheden èn het benoemen van de risico’s op het gebied van regelgeving en financiën.

Bent u van plan om met andere toekomstig bewoners een CPO te starten? Wilt u meer weten wat er hier bij komt kijken?

Neem contact met mij op voor een vrijblijvend adviesgesprek.